Stiltipps: starkes Duo Schwarz & Weiß

Ein perfektes Paar: Schwarz und Weiß

Jeder braucht Ruhe, und der beste Ort, um abzuschalten, ist zuhause. Die Hektik des Alltags bleibt draußen und wir laden den Akku auf, damit wir den nächsten Tag wieder voll positiver Energie angehen können. Entsprechend entspannt und komfortabel kann man sich einrichten: mit klaren Formen, natürlichen Materialien und weichen Stoffen. Auch die Farbe Weiß strahlt Ruhe aus. Am besten kommt sie zur Geltung, wenn man sie mit ihrem Gegenteil kombiniert, Schwarz. Ein ebenso schlichtes wie überzeugendes Gespann. Noch hier und da ein ausgefallenes Detail, damit es nicht langweilig wird. Ein reduzierter, frischer Stil, der zum Frühjahr passt.

Stijlsignalement Powerful black & white - moderne badkamer

Umsetzung

Schritt 1
Luftiges Weiß und elegantes Schwarz, zusammen ein Klassiker. Weiß reflektiert die Frühlingssonne und bringt die Räume wieder zum Strahlen, es sollte also dominieren: an den Wänden, an der Decke, hier und da ein weißes Möbelstück. Auch der Boden sollte hell bleiben. Hellgrauer Wohnbeton eignet sich ebenso wie eine helle Holzsorte. Schwarze Akzente bei Möbeln, Stoffen und Accessoires sorgen für Ausgleich und ein wenig Spannung.

Stijlsignalement Powerful black & white - witte bank          Stijlsignalement Powerful black & white - keukenkraan

Schritt 2
Natürliche Materialien dämpfen den Kontrast von Schwarz und Weiß. Ein Ledersessel in einem warmen Cognacton beispielsweise, oder ein Rattankorb, zugleich ein praktisches Aufbewahrungselement. Ein robuster Holzboden bildet eine solide Basis, Accessoires in Kupfer, Messing oder Gold setzen warme Akzente.

Stijlsignalement Powerful black & white - schrijfbureau          Stijlsignalement Powerful black & white - luxe materialen

Schritt 3
Stoffe aus Naturmaterialien sorgen für den nötigen Komfort. Wolle, Seide oder Leinen sind angenehm auf der Haut und fürs Auge. Außerdem besitzen sie unterschiedliche Strukturen und bringen so Abwechslung in die Einrichtung. Ein puristischer Stil wirkt nämlich erst richtig, wenn man mit Materialien spielt. Das Motto lautet ‘mix and match’, das heißt geschickt kombinieren. Sofakissen oder Vorhänge bringen Tiefe in den Raum und machen ihn wohnlicher.

Schritt 4
Weniger ist oft mehr, das gilt auch für schwarz-weiße Einrichtungen. Die Formen sollten klar sein, zum Beispiel das Sofa rechteckig, der Tisch rund. Die Accessoires dürfen dann ruhig eine andere geometrische Form haben, beispielsweise sechs- oder dreieckig sein. So ergibt sich ein aufgeräumtes Bild, das gleichzeitig Kontraste und somit Spannung aufweist.

Stijlsignalement Powerful black & white - luxe badkamer

Schritt 5
Accessoires dürfen bei einer schwarz-weißen Einrichtung nicht fehlen. Im Frühling sehnen wir uns nach frischem Grün. Zimmerpflanzen oder ein bunter Blumenstrauß bringen Leben in einen ansonsten ruhig gehaltenen Raum. Ein blühender Zweig aus dem Garten in einer Vintage-Vase in zartem Pastell – ein unwiderstehliches Duo.

Stijlsignalement Powerful black & white - dressoir

Schritt 6
Grafisches Linienspiel verleiht der Einrichtung eine zusätzliche Dimension. Schwarz und Weiß eignen sich dazu perfekt, allein der Kontrast ist ein Blickfang. Ob Streifenmuster auf einem Kissen oder Rauten auf dem Teppich, ein geometrisches Motiv peppt eine minimalistische schwarz-weiße Einrichtung auf.

Stijlsignalement: Powerful black & white

Behoefte aan rust is van alle tijden. Thuis is de plek om tot jezelf te komen en je op te laden om de hectiek van alledag weer met een lach op je gezicht aan te kunnen. Die rust zoeken we in natuurlijke materialen, in pure vormen en zachte stoffering voor een comfortabel gevoel in huis. En in kleuren zoals wit met daarbij de tegenhanger die het beste uit al die wittinten haalt: beautiful black. Een combinatie die zorgt voor eenvoud met hier en daar een opvallend detail, zodat het zeker niet saai wordt in huis. Powerful black & white. Een stijl die licht en fris is, precies zoals we dat graag zien in het voorjaar.

Stijlsignalement Powerful black & white - moderne badkamer

Zelf aan de slag

Stap 1: witter dan wit
Luchtig wit en stoer zwart, wie wordt hier niet vrolijk van? Licht en lucht hebben we toch het liefst als buiten de eerste zonnestralen weer voorzichtig het frisse groen de grond uit laten piepen. Gebruik dus veel wit, op de muren en het plafond en hier en daar in wat meubilair. En houdt ook de vloer licht, denk aan een lichtgrijs woonbeton of een blonde houtsoort. Het zwart in meubels, stoffen en accessoires zorgt voor de juiste balans in huis.

Stijlsignalement Powerful black & white - witte bank          Stijlsignalement Powerful black & white - keukenkraan

Stap 2: natuurlijk
Natuurlijke materialen gaan het krachtige zwart wit contrast verzachten. Denk aan een leren fauteuil in een warme cognac kleur of aan een rotan mand om snel wat spullen in op te bergen. Brede houten planken op de vloer doen het goed als mooie basis en koper, messing of goud in wat accessoires zorgen voor een warm accent.

Stijlsignalement Powerful black & white - schrijfbureau          Stijlsignalement Powerful black & white - luxe materialen          

Stap 3: warm schapenvachtje
Comfort breng je in met stoffen uit de natuur, denk aan wol, zijde of linnen. Een zachte en stoere aanvulling kan gezocht worden in een schapenvachtje of rendiervel, want de kracht van deze pure stijl zit in het spelen met en combineren van materialen. Dus mix en match er lustig op los. De kussens op de bank en de gordijnen die het raam omlijsten zorgen voor diepte in het interieur en verzachten de sfeer nog eens extra.

Stap 4: strakke lijnen
De kracht zit vaak in de eenvoud, zo ook bij dit Powerful Black & White. De vormen zijn puur, denk aan een strakke bank met veelal rechte lijnen gecombineerd met een tafel in een ronde vorm. Accessoires zouden hierbij dan juist weer een andere geometrische vorm kunnen hebben, denk aan een hexagoon of driehoek. Zo speel je met pure lijnen en contrast in vormen en breng je extra spanning aan in je interieur.

Stijlsignalement Powerful black & white - luxe badkamer

Stap 5: eenvoud
Accessoires mogen in dit Powerful Black & White niet ontbreken. Het groen van planten en de kleuraccenten van bloemen bijvoorbeeld, voor een levendige toevoeging in dit rustige geheel. Denk aan een enkele voorjaarstak met wat bloesem in een zachte pasteltint in een mooie vintage vaas.

Stijlsignalement Powerful black & white - dressoir

Stap 6: the final touch
Een grafisch lijnenspel geeft je interieur een extra dimensie. Het zwart en wit leent zich hier perfect voor, het contrast zorgt voor een krachtige eyecatcher in het geheel. Leuk in een streeppatroon op een kussen of in een wiebervorm in je vloerkleed. Een geometrisch motief maakt dit Powerful Black & White helemaal af.

Carnaval: winkels zijn geopend

Van zondag 3 t/m dinsdag 5 maart is het Carnaval. Woonboulevard Heerlen is gewoon geopend. Check wel even de openingstijden op de website of social media van de winkels die je wilt bezoeken.

Zelf doen: natuurlijke materialen in huis

In de ‘Binnenkijken bij’ schreven we over de grootscheepse verbouwing van de oude vakwerkboerderij van Lean en Fred Brauers. Ze gebruikten natuurlijke materialen om de woonstijl Beautiful basic vorm te geven. Wat kunnen we daarvan leren? Interieurontwerpster Petra Lejeune ging inspiratie opdoen. 

Tips and tricks
Inspiratie uit de woning van Lean en Fred

‘De sfeer in deze woning is uniek, maar heeft veel kenmerken van de woonstijl Beautiful basic. Fred en Lean hebben eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, vaak gerecycled waardoor het geheel een mooi doorleefd karakter krijgt. De vormen zijn eenvoudig en het kleurgebruik is naturel. Er is veel zelf gedaan, met aandacht. Want als je gaat voor de kracht van eenvoud, dan moet dat wat je plaatst ook kloppen. Een mooie basis, daar staat of valt een interieur mee.’

Natuurlijke materialen: keuken pimpen

Een authentieke keuken van mooi verweerd hout en een natuurstenen aanrechtblad is het middelpunt van de leefruimte. Maar hoe deden Lean en Fred dat? ‘De keukenkastjes zijn van IKEA’, vertelt Fred. ‘Hier heb ik multiplex op bevestigd en vervolgens houten latjes op geplakt. Natuurlijk wordt je keukenblok zo wel groter, dus hier moet je rekening mee houden bij de keuze van je werkblad. Wij zijn voor natuursteen gegaan, een mooie combinatie met het hout. We hebben de steen die op de vloer ligt ook hiervoor gebruikt. Goed in de olie zetten – dat verklaart ook dat het werkblad net iets donkerder is – en je hebt een mooie, praktische keuken. De wasbak en de kraan zijn ook van IKEA, het fornuis is van Bora. Het mooie van dit systeem is dat je geen onhandige afzuigkap in de weg hebt hangen. Die zit namelijk geïntegreerd in de kookplaat. Echt praktisch.’

Binnenkijken bij... keuken hout   Binnenkijken bij... tips houten keuken

Vakwerk aan huis

Het gevoel van een vakwerkwoning ook in jouw interieur? Fred en Lean hebben al het stucwerk zelf gedaan. ‘Leem is een fijn product. We hebben een kant en klare leemstuc gebruikt die aardevochtig was. Beetje water erbij en je kunt gaan stuken. Breng het in twee lagen aan, anders krijg je scheuren en zo zie je de structuur van de onderliggende steen er niet meer door. We hebben gekozen voor de basiskleur leem, precies zoals deze hier ook in de grond zit. Dit product ademt, het neemt vocht uit de omgeving op en geeft het ook weer af als de lucht droog is. Zo voelt het binnenklimaat prettig aan.’

Binnenkijken bij... tips leemstuc   Woonboulevard Heerlen Binnenkijken bij... natuurlijke materialen badkamer

Eigenzinnige trapleuning

Een unieke trapleuning? ‘Het is een kwestie van het vinden van een goede tak. Deze hebben we van de notenboom in de tuin gezaagd. De zwart stalen steunen passen er goed bij. Een mooi voorbeeld van de kracht van eenvoud.’

Binnenkijken bij... tips tak als trapleuning   Woonboulevard Heerlen Binnenkijken bij... trapleuning van tak

Magazine THUIS Wooninspiratie in Limburg

Wil je jouw woonstijl leren kennen en hier inspiratie bij opdoen? Lees dan ons nieuwe magazine THUIS.