Epen: opgeknapte boerderij in het Heuvelland

Geduld en aandacht. Wanneer je de oude opgeknapte (vakwerk) boerderij van Lean en Fred Brauers in Epen binnen loopt wordt je meteen omarmd door een warme sfeer. Rustgevend gewoon. Je voelt dat hier met veel liefde aan gewerkt is.

Opgeknapte boerderij in Epen

Vijf jaar geleden kwam Lean voor een workshop indeling naar Woonboulevard Heerlen. ‘De pellet kachel heeft alle plaatsen gehad op de plattegrond. In de hoek of juist in het midden van de ruimte, ik kwam er niet uit. En ook de keuken is al meerdere malen verhuisd van links naar rechts. Interieurontwerpers Thy-Thy van der Lende en Petra Lejeune kwamen met het idee om de keuken in het midden te plaatsen, als kookeiland. De nis zou dan ook functioneel gemaakt kunnen worden. Een mooie oplossing, alles viel op zijn plaats. Dus ook de kachel, die nu een centrale plek tussen de eethoek en zithoek heeft gekregen. Het is fijn als iemand met een frisse, professionele blik mee kijkt. Nu klopt het gewoon. En als de indeling klopt kun je ook met een gerust hart verder.’

Comfortabel

Lean en Fred deden alles zelf. ‘Rustig in de avonduren, na werktijd, gingen we dan lekker aan de slag. Ik vond het geweldig, die periode van verbouwen. Ideeën verzamelen, leuke oplossingen verzinnen. Ik heb dan ook het geluk dat Fred echt handig is. Hij maakt alles wat ik bedenk rustig op zijn gemak. Soms een hele zoektocht naar de juiste spullen, we hergebruiken materialen graag. Zo belde mijn vader me met de mededeling dat het dak van de kerk in Genhout werd vervangen. Of ik iets met die leien kan? En dat vind ik dan zo’n mooi materiaal en ook nog eens met een persoonlijk verhaal, ik ben namelijk geboren in Genhout. Dus die leien zie je her en der terug in huis, bijvoorbeeld als achterwand in de nis. We zijn wel vijf jaar bezig geweest, maar omdat we hiernaast wonen was dat prima te doen. Dan pak je al snel even een klusje op. We hebben het nu in gebruik als vakantiewoning, sinds april verhuren we het. Maar het is zo gemaakt dat we hier straks zelf kunnen wonen, alles gelijkvloers en van alle gemakken voorzien. Hier kunnen we fijn en comfortabel oud worden.’

Aandacht voor licht

‘Ideeën komen gaandeweg’, gaat Lean verder. ‘Zo hebben we op een plek voor een schuifdeur gekozen omdat dat veel praktischer was. De houten schijven tegen de achterwand van het bed, allemaal van takken die we zelf in schijven gezaagd hebben. Ik vind het dan mooi dat ze op deze manier nog een leuke toepassing vinden.’ Het glas in lood heeft Lean zelf gedaan. ‘Een cursus en veel geduld, maar dan heb je ook echt eer van je werk.’ Doordat het een oud vakwerkhuis in Epen is uit 1800 blijft licht een aandachtspunt. De ramen zijn niet al te groot en het leem dat tegen de muren aan zit weerkaatst het licht minder dan een strak gestuukte witte wand. ‘We hebben dit opgelost door hier en daar voor doorkijkjes te zorgen. Een glazen plaat in de vloer op de eerste verdieping laat het licht van boven mooi naar binnen vallen. En een oud ijzeren raampje doet nu dienst als lichtverspreider in een tussenmuur. De trap naar de bovenste verdieping is ook open gelaten zodat zelfs van die verdieping het licht tot helemaal beneden in de hal terecht komt. Licht is leven. En de sfeer is hierdoor warm en knus, maar toch ook licht en luchtig.’

Tips and tricks: hoe knap je zelf een boerderij op?

Wat kunnen we leren van de grootscheepse verbouwing van de vakwerkwoning van Lean en Fred? Interieurontwerpster Petra Lejeune ging inspiratie opdoen.

Een rustgevende interieurstijl

‘De sfeer in deze woning is uniek, maar heeft veel kenmerken van de woonstijl Beautiful basic. Fred en Lean hebben eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, vaak gerecycled waardoor het geheel een mooi doorleefd karakter krijgt. De vormen zijn eenvoudig en het kleurgebruik is naturel. Er is veel zelf gedaan, met aandacht. Want als je gaat voor de kracht van eenvoud, dan moet dat wat je plaatst ook kloppen. Een mooie basis, daar staat of valt een interieur mee.’

Keuken pimpen

Een authentieke keuken van mooi verweerd hout en een natuurstenen aanrechtblad is het middelpunt van de leefruimte van de opgeknapte boerderij in Epen. Maar hoe deden Lean en Fred dat? ‘De keukenkastjes zijn van IKEA’, vertelt Fred. ‘Hier heb ik multiplex op bevestigd en vervolgens houten latjes op geplakt. Natuurlijk wordt je keukenblok zo wel groter, dus hier moet je rekening mee houden bij de keuze van je werkblad. Wij zijn voor natuursteen gegaan, een mooie combinatie met het hout. We hebben de steen die op de vloer ligt ook hiervoor gebruikt. Goed in de olie zetten – dat verklaart ook dat het werkblad net iets donkerder is – en je hebt een mooie, praktische keuken. De wasbak en de kraan zijn ook van IKEA, het fornuis is van Bora. Het mooie van dit systeem is dat je geen onhandige afzuigkap in de weg hebt hangen. Die zit namelijk geïntegreerd in de kookplaat. Echt praktisch.’

Eigenzinnige trapleuning

Een unieke trapleuning? ‘Het is een kwestie van het vinden van een goede tak. Deze hebben we van de notenboom in de tuin gezaagd. De zwart stalen steunen passen er goed bij. Een mooi voorbeeld van de kracht van eenvoud.’

Vakwerk aan huis

Het gevoel van een vakwerkwoning ook in jouw interieur? Fred en Lean hebben al het stucwerk zelf gedaan. ‘Leem is een fijn product. We hebben een kant en klare leemstuc gebruikt die aardevochtig was. Beetje water erbij en je kunt gaan stuken. Breng het in twee lagen aan, anders krijg je scheuren en zo zie je de structuur van de onderliggende steen er niet meer door. We hebben gekozen voor de basiskleur leem, precies zoals deze hier ook in de grond zit. Dit product ademt, het neemt vocht uit de omgeving op en geeft het ook weer af als de lucht droog is. Zo voelt het binnenklimaat prettig aan.’

Industriële woonstijl in Maastricht

Op zeven hoog stap je zo een andere wereld in. Een bijzondere plek waar oud en nieuw, industrieel en strak, mooi samen komen. Carla en Rob Peeters kochten een casco loft in het Eiffelgebouw in Maastricht en maakten er een fijne woning met een industriële woonstijl van voor hun gezin met twee kinderen.

Industriële woonstijl in Maastricht

‘Vanuit mijn werkplek zag ik de ontwikkelingen van dit terrein, waar sanitair fabriek Koninklijke Sphinx tot 2006 gevestigd was’, vertelt Carla. ‘Bijzonder, want het Eiffelgebouw is een rijksmonument dat binnen de stadswallen van Maastricht ligt, in een relatief dunbevolkt gebied. Onze kinderen van 19 en 21 waren meteen enthousiast toen we vertelden over onze plannen. “Desnoods slapen we wel onder de trap.” Want ruimte voor vier zou een uitdaging zijn. Dit is net zoals bij nieuwbouw, je moet het vooral doen met tekeningen. Je koopt de schil, met muren, kozijnen en een dak. De rest moet je zelf doen. Een hele puzzel om op deze 125 m2 een fijne plek voor iedereen te creëren. We hadden een voorkeur voor de loftwoningen op de kopse kant van het gebouw, vanwege het licht en het fantastische uitzicht over de skyline van Maastricht. We hebben onze kans gegrepen. Na de kijkdagen deden we een bod en zijn we uitgeloot. We hebben geluk gehad dat we het appartement van onze voorkeur konden kopen.’

Alles bij de hand

‘Dit gebouw is bij de renovatie van buiten geïsoleerd. Het mooie daarvan is dat aan de binnenkant de oude stenen muren zichtbaar bleven. Samen met het beton van het plafond en de originele ruwe kolommen en de oude stalen kozijnen voor het nieuw geplaatste raam zorgt dit voor een stoere basis. Maar dat betekende ook dat we de muren zo moesten laten. We hebben er dan ook voor gekozen om de ruimte zo open mogelijk te houden door in het midden een blok te plaatsen waar de slaapkamers een plek kregen. Een bovenlicht in dit blok zorgt voor het nodige licht in deze ruimtes. Die niet groot zijn, mijn zoon heeft alleen een bed staan, mijn dochter nog net een nachtkastje erbij. Maar het werkt wel, op die leeftijd leven kinderen zo ongeveer op hun bed. En als ze willen studeren gaan ze naar het Student Hotel dat het grootste deel van dit gebouw in beslag neemt. Met de stad op loopafstand en een bio markt op de begane grond hebben we alles binnen handbereik.’

Past prima

‘We hebben voornamelijk meubels meegenomen uit onze vorige woning. Ik wilde eerst een gevoel krijgen bij deze ruimte, voordat ik alles nieuw ga kopen. En ik moet zeggen, het bevalt prima. Het past wonderbaarlijk goed. De witte bank en de eetkamerstoelen zijn van Goossens, het krukje is van Gamma en de lamp van Praxis. Maar ik heb ook veel moeten wegdoen, ik heb echt een selectie moeten maken van wat zou passen bij deze loft. Alles in deze woning krijgen was ook nog een dingetje, sommige spullen pasten niet in de lift. Het keukenblad is dan ook door negen sterke mannen op de schouders via de trap zeven verdiepingen naar boven gesjouwd. Net zoals de tafel. Je moet er wat voor over hebben om op dit niveau te wonen.’

Inspiratie uit de woning van Carla en Rob

Wat kunnen we leren van de industriële loft van Carla en Rob? Interieurontwerpster Petra Lejeune ging inspiratie opdoen.

Stoere woonstijl

‘Deze loft in Maastricht is een ultiem voorbeeld van het stoere karakter van de industriële woonstijl. Je laat in alles zien wat het is, de constructie, het leidingwerk, de gebruikte materialen. In dit geval authentiek en doorleefd, overal zijn de gebruikerssporen van dit fabriekspand gewoon zichtbaar. En dat geheel geeft deze loft dit unieke, stoere karakter.’

Creatief met ruimte

‘Hoeveel ruimte heb je nu daadwerkelijk nodig? Je wordt creatief als je niet oneindig veel ruimte tot je beschikking hebt. Dat begint al met de plattegrond, om iedereen toch zijn eigen plek te geven en aan de woonwensen te voldoen is dit vaak een hele puzzel. Dat is hier goed gelukt, het geheel is open van karakter met overal lange zichtlijnen voor een ruimtelijk gevoel. En de kastruimte is slim gedaan: plafondhoog en wand vullend zorgt het voor een rustig geheel. In de master bedroom is deze kast extra diep en verbergt deze meteen nog een opberghok. Een kledinglift zorgt ervoor dat de hoogte goed benut wordt en dat je ook gemakkelijk bij het achtergelegen gedeelte komt.’

Voeg iets eigens toe

‘Carla en Rob hebben goed gekeken naar het karakter van het gebouw en de historie mooi laten terugkomen. Een graffiti artist heeft de ruimte er nog meer laten uitzien zoals het was. Tijdens de leegstand is er genoeg gespoten, in het vervallen pand zat overal graffiti. Hij heeft een passende afbeelding ontworpen en met een projector met logo en al tot in de puntjes ingevuld. Detail, de wastafels zijn van Sphinx. Beter gaat het niet worden.’

Materiaalgebruik

‘Bij de inrichting van een woning komt veel aan op passend materiaalgebruik, in een uniek gebouw als deze zeker. De vloeren en wanden van beton ciré zijn hierbij een stoere keuze. En praktisch, hier zie je niks op. Bijzonder is ook het staal op de verhoogde vloer in het keukengedeelte. Hier is het leidingwerk van het kookeiland meteen in weggewerkt. Het geeft een stoere uitstraling. Past perfect.’

Wooninspiratie Voerendaal: puzzelen op de vierkante meter

Een compacte zolderkamer van zo’n zes bij zeven meter, wat kun je daar zoal mee? Heel veel, zoals te zien is bij Viënna en Joep in Voerendaal. Het is even een puzzel, maar dan heb je ook wat moois waar je jaren plezier van hebt.

Wooninspiratie Voerendaal

‘We wilden diverse functies in één ruimte verenigen’, vertelt Viënna. ‘Het moest echt een etage zijn voor Joep en mij, met slaapkamer, badkamer, inloopkast en een plek om te ontspannen. En daar komt wat creativiteit bij kijken. Reden voor ons om de hulp van interieurontwerpster Ingrid Hochstenbach in te schakelen. Ter voorbereiding hebben we onze ideeën via Pinterest verzameld. Verder hebben we uitgelegd welke functies we allemaal wilden terugzien. Daar is ze mee aan de slag gegaan.’

Vier-in-één

‘Ik blijf net zo lang puzzelen totdat alles op zijn plek valt’, vult Ingrid aan. ‘Het is een bijna vierkante ruimte die ik in vier zones heb opgedeeld. De afscheiding tussen slaapkamer en inloopkast is semi transparant. Het onderste, dichte gedeelte biedt ruimte voor een kleine tv, het bovenste stuk houdt het geheel toch open. Aan de andere kant biedt deze roomdivider de nodige kastruimte voor kleding en dergelijke. Iets waar je nooit genoeg van kunt hebben. Ook aan de zijkant en onder het raam is kastruimte gerealiseerd waardoor een ruime u-vorm inloopkast ontstaat.’

Ons plekje

‘We wilden eigenlijk gaan voor één grote ruimte maar zo is het veel praktischer geworden’, gaat Viënna verder. ‘Open en toch afgesloten. Het slapen is nu apart, wat ook wel rustgevend werkt. Ik was in het begin sceptisch over de donkere kleuren, ik was bang dat het te klein zou ogen en misschien ook wel te mannelijk. Maar het heeft goed uitgepakt, het geeft een chic resultaat. De ruimte werkt helemaal zoals bedacht en dat is fijn. Dit is echt ons plekje geworden.’

Tips van de stylist: wat kunnen we leren van de zolderruimte van Joep en Viënna?

Inspiratie vind je overal. Interieurontwerpster Petra Lejeune ging op pad en kwam met de volgende drie tips, zodat deze zolderruimte in Voerendaal als goede wooninspiratie kan dienen.

Probeer al je wensen te vervullen

Kijk goed om je heen en inventariseer de wensen van iedereen in huis. Viënna: ‘We wilden veel voor een relatief kleine ruimte. Iets meer dan 40 m2 is niet veel om slaapkamer, badkamer, inloopkast en zelfs een zitje te combineren. En daarbij alles zo open mogelijk te houden. Ingrid heeft goed naar ons geluisterd. Met een doordacht plan is meer mogelijk dan je denkt.’

Gewoon doen

Als we iets kunnen leren van wat Joep hier allemaal voor elkaar heeft gekregen dan is het toch wel: gewoon proberen. Hij heeft alle kasten zelf gemaakt en dat had hij nog nooit gedaan. ‘Ik heb elke kast met de hand uitgetekend en bij de bouwmarkt op maat laten zagen. Alles is zelf gemonteerd en dit heeft goed uitgepakt. Ik vond dit zo leuk om te doen dat ik nu ook voor anderen maatwerk meubels aan het maken ben.’

Zet de puntjes op de i

Ook een slaapkamer, badkamer en inloopkast kunnen leuk afgestyled worden. Vaak wordt dit laatste stukje vergeten omdat het een ruimte voor jezelf is, terwijl je hier echt het verschil mee kunt maken. Ingrid en Petra gingen samen aan de slag om de mogelijkheden te laten zien. Ze hebben hierbij gekozen voor veel planten en natuurlijke materialen. De accentkleuren die deze ruimte tot leven brengen zijn oker en petrol. Het resultaat is een plaatje.