Natuurlijk wil je van de kamer van je allerliefste kleine jongen of meid een echte droomkamer maken. Een stappenplan kan je dan helpen om goed voorbereid naar de winkel te gaan en je kinderkamer tot in de puntjes af te maken.

Stap 1 Schets

Om te beginnen is het goed om een schets te maken van de ruimte. Meet deze eens nauwkeurig op, zo kom je niet snel voor verrassingen te staan. Teken de kamer op ruitjespapier in, de liniaal is hierbij je beste maatje. Ga voor een schaal van 1 op 50, waarbij dus 1 cm in werkelijkheid 50 cm is en 2 cm dus staat voor 1 meter. Of kies voor de schaal 1:20, waarbij 1 cm in werkelijkheid 20 cm is en dus 5 cm staat voor 1 meter. Je kunt hierbij eventueel ook gebruik maken van een schaalliniaal zodat je niet de hele tijd hoeft om te rekenen.

Stap 2 Details

Als de omtrek staat, teken je ook de ramen en deuren op de juiste plek in. Voor een deur is de draairichting belangrijk. Draait deze naar binnen en welke kant op? Let bij het raam op de hoogte van de vensterbank. Teken ook de verwarming. Zijn er schuine wanden dan is het goed om dit aan te geven. Als laatste noteer je de hoogte van het plafond op je plattegrond.

Stap 3 Wensenlijstje

Stel een lijstje op van wensen en eisen. Wat moet je allemaal kunnen doen in de ruimte? Voor welke activiteiten heb je meubels nodig? Denk aan een slaapplek voor je zoon, je dochter of misschien delen je kinderen een kamer. Moet er ook huiswerk gemaakt kunnen worden, wordt er gespeeld en is er dus ook voldoende opbergruimte nodig? Kleding, waar wordt deze opgeborgen? Denk in meubels die passen bij deze activiteiten. Dus: een bed, een bureau, een kledingkast, een zitje. En neem ook het budget mee in dit lijstje.

Stap 4 Oud en nieuw

Wat wil je in de kamer terugzien? Mag de bestaande vloer blijven of ga je toch liever voor een andere. Hoe ziet het schilderwerk eruit of wil je sowieso een andere kleur voor muren en houtwerk? Welke meubels heb je al en waar zal je voor moeten kijken? Je nog-te-kopen lijstje krijgt al vorm.

Stap 5 Intekenen

Knip de meubels die je voor ogen hebt op schaal uit en schuif over je plattegrond tot je de meest ideale indeling gevonden hebt. Natuurlijk kun je dit alles ook digitaal doen.

Stap 6 Stijl of thema

Welke stijl heb je voor ogen? Kijk eens op Pinterest of blader eens door wat woonbladen. Wat past bij je kind? Je kunt hierbij bijvoorbeeld gaan voor klassiek, landelijk of strak modern. Maar je zou ook kunnen kijken voor een leuk thema dat je kind leuk vindt. Is je zoon helemaal gek op dinosaurussen of is Nijntje juist favoriet? Of je dochter, loopt ze de hele dag in haar prinsessenjurk te paraderen op haar zilveren muiltjes? Bij deze stap is het voor je beeldvorming fijn om een moodboard te maken. Dit kan door te knippen en te plakken uit tijdschriften, maar natuurlijk ook digitaal.

Stap 7 Beken kleur

Kleur is een belangrijk onderdeel van de styling van je kinderkamer. Kijk eens goed naar foto’s en welke kleurencombinaties toegepast worden. Wat spreekt je aan? Houd je van rustig en ga je voor zwart, grijs, wit met wat houttinten? Of wil je liever kleurrijk? Een mooie afbeelding of een behang kan dan houvast bieden. De kleuren die in deze illustratie worden toegepast kun je ook in de rest van de kamer laten terugkomen. Neem ook de kleuren van de vloer, het houtwerk, de muren en de gordijnen mee in je kleurenplan. Deze vormen je basis namelijk. Een collage op kleur kan je bij deze stap ook helpen. Neem staaltjes mee bij de bouwmarkt, voeg daar eventueel stoffering of behangstaaltjes aan toe of mooie afbeeldingen op kleur. Inspiratie is overal.

Stap 8 Verlichting

Denk ook na over de verlichting in de kinderkamer. Niet alleen belangrijk om sfeer mee te maken, ook zeker functioneel. Bij een babykamer is zacht licht belangrijk om je baby niet meteen klaarwakker te hebben als je binnen loopt. Is je kind al wat ouder dan is een bureaulamp met goed licht prettig om bij te lezen of huiswerk bij te maken. Maak een lichtplan door op de plattegrond aan te geven waar je licht wilt toepassen en vindt daar de juiste verlichting bij.

Stap 9 Afstylen

Als je de basis helemaal voor ogen hebt, kun je gaan bestellen. Op bepaalde items kan wat levertijd zitten, dus houd daar rekening mee. En als dan eenmaal alles binnen is, kun je beginnen met het helemaal tot in de puntjes afstylen van je kinderkamer. Kies voor accessoires die passen bij je gekozen stijl, thema of kleurencombinatie. Maak het gezellig. Je kind zal er zeker helemaal blij van worden.

Ook interessant