Op zeven hoog stap je zo een andere wereld in. Een bijzondere plek waar oud en nieuw, industrieel en strak, mooi samen komen. Carla en Rob Peeters kochten een casco loft in het Eiffelgebouw in Maastricht en maakten er een fijne woning met een industriële woonstijl van voor hun gezin met twee kinderen.

Industriële woonstijl in Maastricht

‘Vanuit mijn werkplek zag ik de ontwikkelingen van dit terrein, waar sanitair fabriek Koninklijke Sphinx tot 2006 gevestigd was’, vertelt Carla. ‘Bijzonder, want het Eiffelgebouw is een rijksmonument dat binnen de stadswallen van Maastricht ligt, in een relatief dunbevolkt gebied. Onze kinderen van 19 en 21 waren meteen enthousiast toen we vertelden over onze plannen. “Desnoods slapen we wel onder de trap.” Want ruimte voor vier zou een uitdaging zijn. Dit is net zoals bij nieuwbouw, je moet het vooral doen met tekeningen. Je koopt de schil, met muren, kozijnen en een dak. De rest moet je zelf doen. Een hele puzzel om op deze 125 m2 een fijne plek voor iedereen te creëren. We hadden een voorkeur voor de loftwoningen op de kopse kant van het gebouw, vanwege het licht en het fantastische uitzicht over de skyline van Maastricht. We hebben onze kans gegrepen. Na de kijkdagen deden we een bod en zijn we uitgeloot. We hebben geluk gehad dat we het appartement van onze voorkeur konden kopen.’

Alles bij de hand

‘Dit gebouw is bij de renovatie van buiten geïsoleerd. Het mooie daarvan is dat aan de binnenkant de oude stenen muren zichtbaar bleven. Samen met het beton van het plafond en de originele ruwe kolommen en de oude stalen kozijnen voor het nieuw geplaatste raam zorgt dit voor een stoere basis. Maar dat betekende ook dat we de muren zo moesten laten. We hebben er dan ook voor gekozen om de ruimte zo open mogelijk te houden door in het midden een blok te plaatsen waar de slaapkamers een plek kregen. Een bovenlicht in dit blok zorgt voor het nodige licht in deze ruimtes. Die niet groot zijn, mijn zoon heeft alleen een bed staan, mijn dochter nog net een nachtkastje erbij. Maar het werkt wel, op die leeftijd leven kinderen zo ongeveer op hun bed. En als ze willen studeren gaan ze naar het Student Hotel dat het grootste deel van dit gebouw in beslag neemt. Met de stad op loopafstand en een bio markt op de begane grond hebben we alles binnen handbereik.’

Past prima

‘We hebben voornamelijk meubels meegenomen uit onze vorige woning. Ik wilde eerst een gevoel krijgen bij deze ruimte, voordat ik alles nieuw ga kopen. En ik moet zeggen, het bevalt prima. Het past wonderbaarlijk goed. De witte bank en de eetkamerstoelen zijn van Goossens, het krukje is van Gamma en de lamp van Praxis. Maar ik heb ook veel moeten wegdoen, ik heb echt een selectie moeten maken van wat zou passen bij deze loft. Alles in deze woning krijgen was ook nog een dingetje, sommige spullen pasten niet in de lift. Het keukenblad is dan ook door negen sterke mannen op de schouders via de trap zeven verdiepingen naar boven gesjouwd. Net zoals de tafel. Je moet er wat voor over hebben om op dit niveau te wonen.’

Inspiratie uit de woning van Carla en Rob

Wat kunnen we leren van de industriële loft van Carla en Rob? Interieurontwerpster Petra Lejeune ging inspiratie opdoen.

Stoere woonstijl

‘Deze loft in Maastricht is een ultiem voorbeeld van het stoere karakter van de industriële woonstijl. Je laat in alles zien wat het is, de constructie, het leidingwerk, de gebruikte materialen. In dit geval authentiek en doorleefd, overal zijn de gebruikerssporen van dit fabriekspand gewoon zichtbaar. En dat geheel geeft deze loft dit unieke, stoere karakter.’

Creatief met ruimte

‘Hoeveel ruimte heb je nu daadwerkelijk nodig? Je wordt creatief als je niet oneindig veel ruimte tot je beschikking hebt. Dat begint al met de plattegrond, om iedereen toch zijn eigen plek te geven en aan de woonwensen te voldoen is dit vaak een hele puzzel. Dat is hier goed gelukt, het geheel is open van karakter met overal lange zichtlijnen voor een ruimtelijk gevoel. En de kastruimte is slim gedaan: plafondhoog en wand vullend zorgt het voor een rustig geheel. In de master bedroom is deze kast extra diep en verbergt deze meteen nog een opberghok. Een kledinglift zorgt ervoor dat de hoogte goed benut wordt en dat je ook gemakkelijk bij het achtergelegen gedeelte komt.’

Voeg iets eigens toe

‘Carla en Rob hebben goed gekeken naar het karakter van het gebouw en de historie mooi laten terugkomen. Een graffiti artist heeft de ruimte er nog meer laten uitzien zoals het was. Tijdens de leegstand is er genoeg gespoten, in het vervallen pand zat overal graffiti. Hij heeft een passende afbeelding ontworpen en met een projector met logo en al tot in de puntjes ingevuld. Detail, de wastafels zijn van Sphinx. Beter gaat het niet worden.’

Materiaalgebruik

‘Bij de inrichting van een woning komt veel aan op passend materiaalgebruik, in een uniek gebouw als deze zeker. De vloeren en wanden van beton ciré zijn hierbij een stoere keuze. En praktisch, hier zie je niks op. Bijzonder is ook het staal op de verhoogde vloer in het keukengedeelte. Hier is het leidingwerk van het kookeiland meteen in weggewerkt. Het geeft een stoere uitstraling. Past perfect.’

Recommended Posts